- Щоб зелень, яку ви кладете на піцу при випіканні не втратила свого кольору та смаку, її треба попередньо вмочити в олію…
- Щоб макарони та спагетті не злипалися при варінні, додати трохи рослинної олії в киплячу воду.
- При варінні шкірка картоплі не лопається (картопля в мундирі), якщо у воду додати кілька крапель оцту.
- Відварена картопля буде смачнішою, якщо при варінні покласти кілька зубчиків часнику.
- Нарізану цибулю зберігає свіжість, якщо покласти її на блюдце, посипане сіллю.
- Сіль не відволожиться, якщо в сільничку покласти зерна рису.
- Гірчиця, розведена на молоці замість води, зберігається краще, не сохне.
- Щоб очищені яблука не темніли, їх поміщають у холодну, трохи підсолену воду (для салатів, це вже висока кулінарія).
- Яйця зберігаються краще, якщо лежать тупим кінцем догори.
- Не рекомендується мити ножі гарячою водою, тому вони тупляться.
- Якщо потрібно вичавити сік з лимона (цілого), то, попередньо обдавши його окропом, рукою покатати лимон по столу, потім розрізати і вичавити сік — соку вичавиться відчутно більше.
- Каша з обсмаженої гречаної крупи швидше вариться, виходить розсипчастою та ароматною.
Крупу насипають на чавунну сковорідку або деко і обсмажують у духовці протягом кількох хвилин.
- Вітамін С набагато краще зберігається в густих супах (борошняних, круп’яних, картопляних), ніж у борщах та щах. Крохмаль міститься в картоплі та крупах, оберігає вітамін від руйнування.
14.Овочеві супи, в яких немає картоплі та крупи, рекомендується заправити злегка підсмаженою мукою — вони будуть густіші та смачніші.
15.Овочевий суп стане смачнішим і поживнішим, якщо до нього додати молоко, вершки, кисле молоко або сметану.
- Якщо ви варите картопляний суп з овочами, що містять кислоту (солоні огірки, щавель), то кладіть овочі в самому кінці варіння, інакше картопля стане жорсткою.
- Смажену картоплю соліть лише тоді, коли вона добре підрум’яниться, інакше сіль змішається з жиром і скибочки втратить форму, та й на смак картопля буде гіршою.
- Кислота уповільнює варіння овочів. Тому оцет, лимонну кислоту, томат-пюре та свіжі помідори додають, коли овочі майже готові.
- Що б картопля зварилася швидше потрібно додати у воду трохи олії.
- Ще при варінні картоплі, додаю трохи часнику, лавровий лист і трохи оцту, сіль звичайно, тоді картопля виходить ну дуже смачною навіть у холодному вигляді.
- Картопляне пюре не варто розбавляти холодним молоком, від цього пюре набуває сірого кольору і в ньому утворюються грудки. Перш ніж розбавляти пюре, потрібно нагріти молоко до кипіння і поступово додавати, постійно перемішуючи.
- Якщо посуд зберіг запах риби чи цибулі, його слід обполоснути водою з оцтом, тоді запах зникне